Huub Kerstens

Huub Kerstens werd op 7 juni 1947 te Den Haag geboren. Hij overleed op 24 februari 1999 in Amsterdam.

Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag kerkmuziek, koordirectie, piano en hoorn. Na deze studies te hebben afgerond, heeft hij zich gedurende een jaar bekwaamd in orkestdirectie bij Michel Tabachnik, van wie hij tevens assistent was.

Van 1975 tot 1984 was hij dirigent van vier Amsterdamse studentenkoren die zich onder zijn leiding voornamelijk bezighielden met het uitvoeren van nieuwe Nederlandse muziek. Als dirigent heeft hij voor alle beroepskoren in Nederland gestaan en vele beroepsorkesten en ensembles geleid, waaronder gedurende zeven jaar het Xenakis Ensemble. Hij was dirigent en artistiek leider van het door hem opgerichte Koor Nieuwe Muziek met 50 leden, het Kamerkoor Nieuwe Muziek en het Ensemble Nieuwe Muziek. Bij het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor was hij vaste gastdirigent in producties met nieuwe muziek en bereidde hij concerten met hedendaagse muziek voor die door gastdirigenten werden gegeven. Daarnaast was hij vaste dirigent van het Gaudeamus Ensemble. Ook trad hij op als pianist en begeleider en nam regelmatig zitting in beoordelingscommissies zoals voor de Gaudeamus muziekprijs en de Gaudeamus muziekweek.

Als gastdocent gaf hij compositie- en directiecursussen in binnen- en buitenland. Samen met René Nieuwint was hij oprichter van het Centrum Nieuwe Koormuziek, dat vanaf 1 januari 1994 in de voormalige Posthoornkerk te Amsterdam is gevestigd. In dit centrum is het zwaartepunt de vocale muziek van de 20e eeuw, met grote aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen.

Vanaf 1982 besteedde hij veel aandacht aan het componeren: van koor-, solo- en kamermuziekwerken tot stukken voor groot koor en groot orkest.

Op cd verscheen zijn Als ghy van de doodt zult zijn verbeten en Les mortels (Telarc CD-80384).
Year / Artwork Title Importance Medium
? Les Mortels Opus 19b 3.50 stars CD
Solo Comments:
Quink Vocal Ensemble

(Machteld Van Woerden - Soprano,
Kees-Jan De Koning - Bass,
Harry Van Berne - Tenor,
Corrie Pronk - Alto,
Marjolein Koetsier - Soprano)
? Als ghy van de doodt zult zijn verbeten 3.50 stars CD
Solo Comments:
Quink Vocal Ensemble

(Machteld Van Woerden - Soprano,
Kees-Jan De Koning - Bass,
Harry Van Berne - Tenor,
Corrie Pronk - Alto,
Marjolein Koetsier - Soprano)