Jan Mul (with Godfried Bomans)

Jan Mul werd op 20 september 1911 te Haarlem geboren en overleed te Overveen op 30 december 1971.
Reeds jong kreeg hij lessen van Hendrik Andriessen. Na enige tijd leerling te zijn geweest van de R.K. Kerkmuziekschool te Utrecht ging hij naar het Amsterdams Conservatorium, waar hij compositie studeerde bij Sem Dresden.

Jan Mul was muziekredacteur van het dagblad De Volkskrant, voorzitter van het Genootschap van Nederlandse Componisten, van BUMA (voorheen Stichting Nederlandse Muziekbelangen) en van de Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars.

Mul debuteerde als componist op het muziekfeest van de ISCM te Amsterdam in 1933 met zijn Missa Causa Nostra Laetitiae voor twee gelijke stemmen met fluit, die door de Haarlemse Madrigaalvereniging onder leiding van Sem Dresden werd uitgevoerd. Hij componeerde veel kerkmuziek, waaronder missen en propriumgezangen die het hele kerkelijk jaar omspannen, alsmede een Te Deum en Stabat Mater voor koor en orkest. Bekend werd ook zijn koorcantate Egmont onthalst (tekst P.C. Hooft). Hij schreef filmmuziek onder andere bij films over Rembrandt en Van Gogh; vooral de muziek bij Bert Haanstra's film Fanfare kreeg grote populariteit. Zijn Sonate voor piano (1940) werd in Nederland, Engeland, Polen, België, Frankrijk en Hongarije uitgevoerd. De orkestratie van deze Sonate (onder de titel Symphonietta) werd door het Nederlands Ballet vaak als balletmuziek gebruikt. Voor het Holland Festival 1958 instrumenteerde hij de nagelaten opera François Villon van Sem Dresden. Ook instrumenteerde hij Sweelincks variaties op Mein junges Leben hat ein End. Jan Mul componeerde twee kleine opera's: De Varkenshoeder en Bill Clifford (libretto Godfried Bomans).

Year / Artwork Title Importance Medium
1962 Lettre De M. L'Abbe D'Olivet a M. Le President Bouhier 4.00 out of 5 stars LP
Comments:
Bernard Kruysen - Baritone
Limburg Symphony Orchestra cond. Andre Rieu