Catharina van Rennes

A family member remembers: Zelfs prinses Juliana had les van haar!

Wij zijn vroeger thuis met haar muziek vertrouwd geraakt zonder dat we haar naam wisten. Vooral voor het slapen gaan. Wij zongen dan samen: 'k Sluit mijn oogjes, vouw mijn handjes'. Later, vooral op school en via de radio leerden we het lied 'Kinderen van een Vader.' Deze wijsjes, samen met nog vele, vele anderen werden door een en dezelfde persoon gemaakt: Catharina van Rennes.

Vanmorgen tijdens het aardappelschillen had ik, zoals gewoonlijk, radio 4 op de achtergrond aanstaan. Eén aankondiging trof me: wat gebeurde er in het verleden op deze datum in de klassieke muziek? Vandaag, op 2 augustus, is het 149 jaar geleden dat de toonkunstenares Catharine van Rennes werd geboren in Utrecht. (1858)
Wie van ons kent nu niet het bekende versje 'Drie kleine kleuterjes die zaten op een hek'. Of: 'Hela, gij bloempjes slaapt gij nu nog'?
Allemaal op muziek van mevrouw Van Rennes. Ze componeerde, maar schreef zelf ook teksten. Toentertijd was ze zo goed in muzikaal opvoeden dat prinses Juliana een van haar leerlingen was.
Enkele bekende liederen en liedjes van haar die we op de lagere school leerden :
'De Heer die in de hemel woont'.
'De Heere zeegne en behoede u'
'Ziet het hoe het vriendelijk zonlicht'.
'Als ik eens een vogeltje was'
'Wat hebben wij ganzen voor kleding aan'
'Als de winter vlucht voor de lentelucht.'
Year / Artwork Title Importance Medium
? Drei Quartette fuer Frauenstimmen mit Klavierbegleitung Opus 24 4.00 stars 5 CD
Comments:
Irene Maessen - Soprano
Rachel Ann Morgan - Mezzo Soprano
Christa Pfeiler - Mezzo Soprano
Corrie Pronk - Alto / Mezzo Soprano
Frans van Ruth - Piano